31 Mayıs 2011’in, Hopa’da Metin LOKUMCU’nun Göz yaşartıcı gazların kontrolsüz kullanılması sonucu ölümünün, Şırnak’ta bir kadın seçmenin seçim sonucunu kutlarken gaza maruz kalarak yitirilmesinin yıldönümüne yaklaşırken;

84Yalova’da biber gazı kullanımı bir can daha almak üzere… Bir kavgaya müdahale eden güvenlik güçleri, arada kalan ve astımlı olduğunu bağırarak bildirmesine rağmen, göz yaşartıcı gazların kontrolsüz kullanımı sonucu Çayan BİRBEN adında bir gencin, yoğun bakım ünitesinde tedavi gördüğünü ve beyin ölümü gerçekleştiğini öğrenmiş bulunmaktayız.

TTB tarafından oluşturulan bir Adli Tıp heyetince gazdan öldüğü rapor edilen Metin LOKUMCU’nun ölümü bir yılını doldurmadan böyle bir olayın yaşanmış olması üzüntü vericidir. Bu üzüntü; Güvenlik güçlerini ölümcül gazları kontrolsüz kullanmaları konusunda cesaretlendiren İç İşleri ve Sağlık Bakanları’nın açıklamalarıyla daha da derinleşmektedir.

Gazların nerdeyse tüm toplumsal olaylarda ve kontrolsüz kullanılması sonucu ölüm ve yaralanmaların, kalp krizlerinin görülmesi bir tesadüf müdür?

Bilimsel araştırmalar;

–       Biber gazının astımın bir çeşit alt grubuna yol açabildiğini

         (Reaktif Havayolu Disfonksiyonu Sendromu) ,

–        Önceden astım tanısı olan hastalarda ölüme neden olabildiğini,

–        Kapalı alanda kullanıldığında daha da ölümcül olabildiğini,

–        Biber gazının yoğun kullanımla açık alanda da ölümcül olabildiğini gösteriyor.

Tüm bu bilgiler ve yaşanmışlıklara rağmen Yalova’da yaşanan bu olay kabul edilemez. Güvenlik güçlerini ve onları cesaretlendiren anlayışı şiddetle kınıyoruz. Bu anlayışın hükümet yetkilerine sesleniyoruz! Madem bu gazlar zararsız üstünüzde deneyerek halka ispat edin.

Sağlık ve Sosyal Hizmet alanında emek ve demokrasi mücadelesi veren bir sendika olarak; bu ve benzeri olayların takipçisi olacağımızın bilinmesini özellikle belirtmek istiyoruz, bu gibi olaylarla mücadele etme kararlılığını taşımaya devam edeceğiz. AKP’yi; emek ve demokrasi mücadelesini, muhalif düşünceyi boğmaya çalışan bu baskıcı politikalarından vazgeçmeye çağırıyoruz. 29.05.2012

 

MERKEZ YÖNETİM KURULU

 

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]