Son aylarda ardı ardına yaşanan öldürme olayları ve bu olaylar karşısında yetkililerin duyarlılıktan uzak, aksine şiddeti körükleyici açıklamaları sendikamız tarafından da kaygı ile izlenmektedir.

Güvenlik güçlerinden sokaktaki insana kadar herkesin kendince sözde adaleti uygulamaya çalışması çok tehlikeli bir yönelime gidişin göstergesidir.

Son birkaç gün içinde meydana gelen dört olay ise bu linçin herkesi yakacağını açıkça göstermektedir. Kocaeli Gebze’de “Kürtçe müzik dinlediği ve Kürtçe Konuştuğu için” linç edilerek öldürülen 21 yaşındaki genç Emin Çakan, İstanbul Okmeydanı’nda “tacizci olduğu şüphesi ile” linç edilerek öldürülen 27 yaşındaki Selahattin Cirit, Antalya Serik’e çalışmaya giden ama “Kürt olduğu için” linç edilmeye çalışılan Yusuf Öz, sadece Saray Rehabilitasyon Merkezinde çalıştığı için “özürlülere şiddet uyguladığı varsayılarak” gittiği sağlık kuruluşundaki hasta yakınları tarafından saldırıya uğrayan emekçi kadın.

Polisin sağ yakalamak için çaba sarf etmeye bile gerek görmeksizin başından, sırtından, alnından silahla vurarak ya da fiziksel şiddet uygulayarak ölümüne neden olduklarının çetelesi ise daha da kabarık.

Tüm bunlar yaşanırken Başbakan’ın bir gösteriye pompalı tüfekle müdahale etmeyi kendine iş edinen kişiyi  “nereye kadar sabır, insanlar kendilerini koruyacak” diyerek sahiplenmesi, “benimsemeyenler çeksin gitsin” diyerek vatandaşları kalabilecekler ve gidebilecekler diye sınıflaması, her gün yaptığı açıklamalarla tansiyonu daha da yükseltmesi toplumsal şiddeti, linç kültürünü sürekli körüklemektedir.

Eğer bu linç kültürüne karşı durmaz, barış ve kardeşlik ortamının sağlanması ve güçlendirilmesi için üzerimize düşeni yapmazsak sıranın bize gelmesi kaçınılmazdır. Kıyafetimizi, dinlediğimiz müziği, konuştuğumuz dili, konuşmamızın içeriğini beğenmeyen bir güruh bize de yönelebilir. Ücretimizin arttırılması ya da işgüvencemiz için eylem yaparken bir işsizin pompalı tüfekli saldırısına uğrayabiliriz.

Linç kültürünün geliştirilmemesi, yargısız infaz uygulamalarına son verilmesi, barış ve kardeşlik içinde yaşamın tesis edilmesi için, tüm yetkilileri göreve çağırıyoruz. 13.11.2008  

 

MERKEZ YÖNETİM KURULU

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]