Bir Sağlık Emekçisi Daha Kırım Kongodan Hayatını Kaybetti

Facebook
Twitter
WhatsApp

Ülkemizde Kırım Kongo Kanamalı Ateşine bağlı çok sayıda vak’a yaşanırken, 2008 yılında 30 toplamda da 85 insanımız hayatını kaybetmiştir. Bu hastalık kırsal kesimde yaşayanların yanı sıra korunmasız biçimde çalıştırılan sağlık emekçilerinin hayatını da tehdit etmektedir. 

Tüm salgın hastalıklarda olduğu gibi özellikle Kırım Kongo salgınında da sağlık çalışanları risk altındadır. Sağlık emekçileri; hastaya müdahale esnasında hastalığa yakalanmaktadır. Bir yıl önce Çorum’da bir hemşire arkadaşımız hayatını kaybetmiştir. Ardından Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kanamalı bir hastayı hayata döndürmek için insanüstü çaba sarf eden üç asistan ve bir sağlık memuru hastalığa yakalanmış daha sonra tedavi edilmişlerdir.  Son olarak da, Bolu devlet hastanesinde görev yapan hemşire Arzu ÖĞREN 18 Temmuzda nöbet esnasında baygınlık geçirerek çalıştığı hastanede tedaviye alınmış ve KKKA şüphesiyle Ankara Numune Hastanesine sevk edilmiştir. Maalesef sağlık emekçisi arkadaşımız 23 Temmuz’da (bugün sabaha karşı) Ankara Numune Hastanesi’nde hayatını kaybetmiştir. 

Yoğun iş yükü altında aralıksız ve uzun saatler boyunca uykusuz çalışmak zorunda bırakılan sağlık çalışanları, hastalardan kapabilecekleri hastalıklar karşısında da savunmasız durumdadırlar. Önleyici ve koruyucu ekipmanlardan ya da bunları takıp çıkartacak zamandan yoksun olarak çalıştırılan sağlık emekçilerinin bugün artık hayatları tehdit altındadır.  Sağlık Bakanlığı’nı bu konuda defalarca uyarmamıza rağmen sağlık çalışanlarının çalışma koşullarında herhangi bir düzelme olmamış, sistemde var olan çarpıklıklar sağlık çalışanlarının sırtına yüklenmiştir.

Sağlık sistemindeki çarpıklıkların en önemli nedeni koruyucu sağlık hizmetlerinin yani birinci basamağın işlevsizleştirilmesi ve bunun sonucu olarak hastanelerdeki yığılmalardır.  

Sağlık Bakanlığını bir kez daha uyarmak ve halkımızı sağlık sisteminde yaşatılan olumsuzluklara karşı duyarlı kılmak için; 25.07.2007 Cuma (yarın) Bolu’da saat 17.30 Kardelen Sineması önünde; sağlık emekçileri ve Bolu halkıyla birlikte basın açıklaması düzenleyeceğiz. Basına ve kamuoyuna saygı ile duyurulur. 24.07.2008 

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]