4 aydır tutuklu bulunan MYK üyemiz Meryem ÖZSÖĞÜT’ün 3. duruşması bugün 11. Ağır Ceza Mahkemesine görüldü.

 

 Duruşmaya MYK üyelerimiz, KESK’e bağlı sendikaların merkez ve şube yöneticileri, demokratik kitle örgütü yöneticileri ile aydınlarlardan katılım oldu. Mahkeme tahliye talebini reddederek, duruşmayı 9 Temmuz 2008 tarihine erteledi. Duruşma öncesi adliye önünde sendikamız tarafından yapılan basın açıklaması metni aşağıdadır.

 

 

                                                                                        BASINA VE KAMUOYUNA

 

8 Ocak 2008 tarihinde evinden gözaltına alınan ve tutuklanan MYK üyemiz Meryem Özsöğüt’ün tutukluluk hali devam etmektedir. Bugün 3. kez yapılan duruşmanın sonucunda Meryem Özsöğüt’ün tutukluluğunun devamına karar verilmesi, ülkemizde demokrasinin, insan haklarının, sendikal hak ve özgürlüklerin ne durumda olduğunu bir kez daha göstermiştir.

 

MYK üyemizin örgüt üyesi olduğuna dair kanıt bulunmamasına rağmen savcılık mütalaasında “örgüt propagandası yaptığı ve evindeki dergi ve kitapların fazlalığı nedeniyle örgüt üyesi olduğu” yönünde kanaat belirtilerek tahliye talebi bir kez daha reddedilmiştir. Meryem ÖZSÖĞÜT’ün evinde bulunan ve piyasada satılan dergi ve kitapların fazlalığı ve çeşitliliği “örgütsel dokümanların yoğunluğu” olarak değerlendirilmiş ve bunlar dayanak yapılarak konumu örgüt üyeliğine dönüştürülmek istenmektedir.

 

Bu değerlendirme gerek evrensel hukuk normları gerekse demokrasi ve insan hakları açısından son derece tehlikelidir. Böylesi bir değerlendirme, düşünen, düşüncelerini ifade eden, okuyan, evinde zengin kütüphanesi bulunan herkesi herhangi bir örgütün mensubu olarak rahatlıkla tutuklatabilir. Böylesi bir yaklaşımın kabulü mümkün değildir.  

 

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 1.  2. ve bugünkü 3. duruşmalarında yaşananlar tam anlamıyla bir hukuksuzluk örneğidir. Bu dava hem ulusal emek ve demokrasi güçleri hem de sendikalar başta olmak üzere uluslar arası kamuoyu tarafından yakından izlenmektedir.

 

Merkez Yönetim Kurulu üyemiz “Meryem ÖZSÖĞÜT’e Özgürlük” kampanyası çerçevesinde yaşanılan bu hukuksuzluğu gerek ulusal, gerekse uluslar arası boyutta sendikalarla, emek örgütleri ile paylaşmaya devam edeceğimizin bilinmesini istiyor ve bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz. 15.05.2008                                                                                                                 

 

                                                                                                                                  MERKEZ YÖNETİM KURULU  

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]