Birgün 3 Nisan 2008

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’na (SSGSS) karşı düzenlenen eylemde polisin tavrını eleştiren sendika ve meslek örgütleri AKP'nin "kendine demokrat" olduğunu gösterdiğini ifade ettiler. Konuyla ilgili BirGün’e değerlendirmede bulunan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, “Eylemde yaşananlar tarihe not olarak düştü. AKP’nin sadece kendisi için demokrat olduğu bir kez daha gözler önüne serildi” dedi. AKP hükümetinin en basit demokratik taleplere dahi şiddetle karşılık verdiğini vurgulayan Soğancı, “Partileri için kapatılma davası gündeme geldiğinden beri tüm Türkiye’ye demokrasi dersleri vermeye kalkan hükümet, emekçilere antidemokratik tavır sergilemekte hiçbir çekince duymadı” diye konuştu.


KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ise AKP’nin emekçilerin taleplerini ne kadar umursadığı özellikle Ankara’da yaşanan olaylarda bir kere daha açığa çıkmıştır" diyerek tepkisini dile getirdi. Tombul, “Polis copları da, siyasi baskılar da, idari cezalar da bizlerin kararlılığını değiştiremeyecektir” dedi.
Türk Tabipleri Birliği Başkanı Gençay Gürsoy da yaşanan şiddet olayları sırasında İçişleri Bakanlığı'yla görüşmeye çalıştığını ancak hiçbir sonuç alamadığını belirterek, “Olaylara tanık olan milletvekillerinin dahi araya girmesine karşın İçişleri Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü’nden öteye geçemedik ve olayların engellenmesi talebimizi iletemedik. Yaşananlar AKP’nin demokrasi ayıbıdır” diye konuştu.

‘BİZ DE MÜCADELE YILINDAYIZ’


DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de “Çalışanların kazanılmış haklarına yönelik ciddi saldırıların olduğu bir dönemden geçiyoruz. Ancak biz de bu yılı mücadele yılı ilan ettik. Alanlarda işçi sınıfının halklarını elde edinceye kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi. Olaylar sırasında maruz kaldığı tekme ve yumruklar nedeniyle yaralanan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Merkez Yürütme Kurulu Üyesi İlknur Başer de polislerin özellikle kadın eylemcilere saldırdığını belirterek, “Bizlere, ‘kadın başınıza burada ne işiniz var’ diyerek küfür ettiler. Polis tüm öfkesini bizden çıkarttı” diye konuştu.
Özgürlük ve Dayanışma Partisi Genel Başkan Yardımcısı Önder İşleyen de önceki gün yaşanan olayları kınadıklarını açıkladı.

TGS BaşkanI İpekçi: Biber gazı ve copla yıpranıyoruz
Türkİye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Ercan İpekçi basın emekçilerinin kendi mücadele geleneklerini yaratmaya başladığını söyledi. SSGSS’ye karşı demokratik kitle örgütleri tarafından düzenlenen eylemde polisin tavrına da tepki gösteren Ercan İpekçi, söz konusu yasa tasarısıyla gazetecilerin de içinde bulunduğu pek çok meslek örgütünün “yıpranma hakkı”nın gasp edildiğini ifade etti. TGS Başkanı İpekçi, “Hükümet yetkilileri gazetecilerin yıpranmadığını iddia ediyor ve ‘bana gerçek bir neden gösterin’ diyordu. Çıkan olaylarda biber gazına ve şiddete maruz kalan gazetecilerin nasıl yıprandıkları umarım artık anlaşılmıştır” diye konuştu.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay da basına yönelik sert müdahalenin ilk olmadığını vurgulayarak “Polisler, bütün toplumsal hak arama eylemlerinde hem eylemcilere hem de basın emekçilerine saldırıyor. İktidarın güvenlik güçlerini uyarmasını istiyoruz. Görevini yapan gazeteciye saldırılmasıyla birlikte kamuoyunun haber alma hakkı engellenmiş oluyor ki bu suçtur” diye konuştu.
Abakay, iktidarın şiddet görmemeliri çin genelge yayınlaması gerektiğini belirtti.

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]