Hak arayışına polis barikatı

Facebook
Twitter
WhatsApp

Halkın yüzde 90'ından fazlasının emeklilik, sosyal güvenlik ve sağlık hakkını elinden alan Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’nın geri çekilmesi talebiyle dün Türkiye'nin dört bir yanında değişik saatlerde iş bırakarak sokağa çıkan emekçiler, Ankara ve daha birçok ilde polis barikatıyla karşılaştı.

İş bırakma eylemi için üyelerine ve diğer örgütlere çağrı yapan Emek Platformu bileşenlerinden DİSK, KESK, TMMOB, TTB, TDB, TEB başkanlarının Meclis ziyaretinin ardından öğle saatlerinde Güven Park’ta buluşarak TBMM Dikmen Kapısı önüne yürümeye çalışan emekçilerle buluşup miting yapmalarına polis izin vermedi. Meclis’e yürümek isteyen emekçileri, polis biber gazı sıkıp copla döverek durdurmaya çalıştı.

SSGSS protestosuna Türk İş’e bağlı Petrol İş, TÜMTİS, Sağlık İş, Yol-İş, Tez-Koop-İş, Basın İş Ankara Şubeleri ve Türkiye Gazeteciler Sendikası üyeleri de destek verdi. Eylem nedeniyle Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi Ankara’da da dersler yapılmadı, hastanelerde acil vakalar dışında hizmet durdu, trenler çalışmadı, belediye otobüsleri yolcu taşımaya ara verdi, devlet dairelerinde iş üretilmedi.

‘HAK ARAYIŞI BARİKATLA ENGELLENMEMELİ’

Genel-İş Sendikası önünde toplanan DİSK ve TMMOB üyeleri Yüksel ve Akay Caddeleri istikametini takip ederek, TBMM’ye yürümek istedi. Yasa tasarısını protesto eden sloganlar atan protestocular, Akay Caddesi’nin Atatürk Bulvarı ile kesiştiği köşede barikat kuran polislerce engellendi. Panzerlerle yolu kapatan polis ekipleri, DİSK ve TMMOB üyelerinin TBMM’ye yürümesine izin vermedi. Bu sırada, bazı DTP ve CHP’li milletvekillerinin eyleme destek vermek üzere Akay Caddesi’ne geldiler. CHP milletvekilleri Çetin Soysal, Durdu Özpolat ve Yaşar Ağyüz yürüyüşe izin vermeleri konusunda bir süre polis yetkilileriyle görüştüler. Polis yetkililerinin toplu halde yürüyüşe izin vermeyeceklerini bildirmeleri üzerine milletvekilleri telefonla Ankara Valisi Kemal Önal’a ulaşmaya çalıştılar. Burada açıklama yapan Çetin Soysal, hükümeti eleştirerek, ‘’Bu antidemokratik bir uygulamadır. Özgürlükten dem vuranlar hak arayışındakileri barikatlarla durdurmamalılar. Buradakiler asiller, bizse TBMM’de onların vekilleriyiz. Ne yazık ki asillerin vekillere ulaşması engelleniyor’’ dedi. Milletvekilleri açıklamaların ardından TBMM’ye döndüler. DİSK ve TMMOB üyelerinin Akay Caddesi’ndeki bekleyişleri sürüyor.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyelerinin, Numune Hastanesi’nden TBMM’ye yürümesine izin vermeyen polis barikat kurdu. SES’e üye bir grup, Numune Hastanesi önünde toplanarak SSGSS Yasa Tasarısı’nın ‘’geri çekilmesi’’ istemiyle iş bıraktı. Buradan TBMM’ye yürümek isteyen gruba, ‘’farklı güzergahtan gitmek istedikleri gerekçesiyle’’ polis tarafından izin verilmedi. Eylemcilerin önünde bariyer kuran çevik kuvvetle göstericiler arasında çıkan gerginlik üzerine olay yerine takviye ekipler ve panzerler geldi.

‘SAĞLIK HAKTIR, SATILAMAZ’ DEDİLER
SSGSS yasa tasarısı İstanbul’da ‘’Herkese Sağlık, Güvenli Gelecek Platformu’’ üyelerince, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden AKP İstanbul İl Başkanlığı yakınına kadar gerçekleştirilen yürüyüşle protesto edildi. Protesto sırasında özellikle, Çalışma Baknı Çelik ve Türk-İş Başkanı’nın éYüzde 80-90 oranında uzlaştık" dediği ancak sağlıkta yıkım maddelerinde hiçbir değişiklik yapılmamasına tepki büyük oldu. Sokaklar, emekçilerin attığı "Sağlık haktır, satılamaz" sloganı ile inledi.

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplanarak AKP İstanbul İl Başkanlığı’nın bulunduğu Piyalepaşa Bulvarı’na çıkan emekçiler, yolu trafiğe kapattı. Emekçiler, parti yakınlarında polislerce durdurulunca, Eğitim-Sen 3 No’lu Şube Başkanı ve KESK Platformu Dönem Sözcüsü Nebat Bukrek, yolun ortasına yerleştirilen minibüs üzerinden hazırlanan ortak basın açıklamasını okudu. Bukrek, tüm haklı taleplerine ve karşı çıkışlarına karşın hükümetin, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’nı çıkarmakta direndiğini, ancak işçilerin, emekli ve halkın henüz son sözünü söylemediğini dile getirdi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey üyesi Ali Çerkezoğlu da yasa tasarısının geri çekilmesini isteyerek, ‘’Hükümeti bir kez daha uyarıyoruz. Bu yasayı onaylayanlar bunun bedelini ödeyecekler’’ dedi. DİSK Yönetim Kurulu üyesi Ali Rıza Küçükosmanoğlu ise bu yasa tasarısı TBMM’den geçse bile gündemlerinden düşmeyeceğini ve bu yasaya karşı mücadelelerini sürdüreceklerini bildirdi.

İSTANBUL DÖRT KOLDAN YÜRÜDÜ

Emek Platformu’nu oluşturan kuruluşlardan KESK, DİSK, TMMOB, Türk Tabipler Birliği ve Türk Diş Hekimleri Birliği öncülüğünde Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde toplanarak Kadıköy İskelesi’ne yürüyüş düzenledi. Çeşitli demokratik kitle örgütü, siyasi parti, meslek odaları ve vatandaşları geleceklerine sahip çıkmaya çağıran emekçiler tasarıyı protesto eden sloganlar attı. Yasa karşıtı slogan ve dövizler eşliğinde düzenlenen eylemde konuşma yapan Türk Tabipler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Demirdizen, toplumun ihtiyaçları hiçe sayarak IMF’nin talepleri doğrultusunda bir yasa taslağının hazırlandığını belirterek, hakların geriye götüreleceğini, emekliliğin hayal haline geleceğini ve parası olmayanın sağlık sisteminden yaralanamayacağını ifade etti.

İş bırakma eylemi nedeniyle Haydarpaşa’dan yapılan Adapazarı, Boğaziçi ve Cumhuriyet Ekspresi gibi şehirlerarası seferler de 17.00’ye kadar yapılmadı.    Birgün  02.04.08

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]