Aile hekimliği uygulamasında pilot il seçilen İzmir’de aile hekimleri hala hastalarına ulaşamadı

Aile Hekimliği uygulamasında pilot il seçilen İzmir’de Sağlık Bakanlığı’nın ön gördüğü gibi “güllük gülistanlık” bir sağlık sistemi yaratılamadı. Hekimler kaç ay geçmesine karşın ev ziyaretlerini bile tamamlayamazken sağlık emekçilerinin işi kayıt tutmanın ötesine geçmiyor. Hatta bazı semtlerde ayıtların gençler ve emekli hemşireler tarafından tutuluyor.
İzmir Tabip Odası’nda dün düzenlenen basın toplantısında İzmir’de 14 Mayıs’ta başlatılan Aile Hekimliği pilot uygulamasının geçen altı aylık süreci değerlendirdi. Değerlendirme de ortaya çarpıcı sonuçlar çıktı. İzmir Tabip Odası Başkanı Suat Kaptaner, aile hekimliğinin 6 aylık uygulama sonuçları ile ilgili yetkililerden herhangi bir açıklama yapılmadığını dile getirerek “Sonuçlar açıklandığında aile hekimliği uygulamasının makyajı dökülecektir” diye konuştu. Aile hekimliği uygulaması ile ilgili denetimlerin başlayacağına dikkat çeken Kaptaner, denetimlere tabip odası temsilcilerinin de katılması gerektiğine vurgu yaptı.

Evrakları başkaları dolduruyor

Aile hekimliği ile ilgili olarak sekiz ay içerisinde ev ziyaretlerinin tamamlanması gerektiğini ancak hekimlerin hala ev ev dolaştığını söyleyen Kaptaner, “Meslektaşlarımız hala yanlış adres ve hasta kayıtlarını düzeltmekle uğraşmaktadırlar” diye konuştu. Ev ziyaretlerinde de yasalara uygun olmayan yaklaşımların söz konusu olduğuna işaret eden Kaptaner, ev ziyaretleri için yasalara aykırı olarak emekli hemşireler, bazı semtlerde ise gençler ve çocukların gündelik ücret verilerek ev ziyaretlerine gönderildiğini ve resmi evrakların doldurtulduğu duyumlarını aldıklarını söyledi. Kaptaner, “Eğer bu duyumlar gerçekse çok vahim durumlarla karşı karşıyayız. Bu konuyu araştırarak açıklığa kavuşturmak İl Sağlık Müdürlüğü’nün görevidir” şeklinde konuştu.

Ekip hizmeti yok rekabet var

Binlerce okul aşısını Toplum Sağlığı Merkezleri hekimleri yaparken, dört kat fazla ücret alan aile hekimlerinin bir kısmının yurttaşlardan imzalı dilekçe toplayarak hasta sayısını arttırmak peşinde olduğunu belirten Kaptaner, “Bebek takibini, gebe katibini, ev ziyaretlerini bir kenara bırakmış durumdalar” dedi. Kamu binalarında “ücretsiz izinli” sayılan aile hekimlerinin denetiminin yasal temelinin bulunmadığını ifade eden Kaptaner, “Birinci Basamakta Kamu Sağlık Hizmetinin bütünlüğü bozulmuş durumda. Ekip hizmeti yok, rekabet var” diye konuştu. “Genel Sağlık Sigortası yasası çıkıp, primini yatıramayanın sağlık hizmeti durdurulunca, yatan hastanın bile her türlü masrafından katkı payı alındıkça yurttaşlarımızın ‘sözde’ Aile Hekimliği ve Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın makyajsız haliyle karşılaştıkça gerekli cevabı vereceklerine inanıyoruz” diye konuştu.
Aile Hekimliği sözleşmelerini imzalamayan ve Toplum Sağlığı Merkezleri’nde görevlendirilen hekimlerin yolluklarının verilmediğini ve angaryaya mahkum edildiklerini söyleyen Kaptaner, Maliye Bakanı’nın geçici görev yolluklarını ödemek için ödenek olmadığını söylediğini aktardı. (18 kasım 2007/EVRENSEL)

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]