İzmir’de halk sağlığı tehlikede

Facebook
Twitter
WhatsApp

İzmir'de pilot uygulaması başlayan Aile I Hekimliği kapsamında sağlık ocaklarının kapatılmasını protesto eden halktan sonra bilim insanları da sistemin telafi edilmez sonuçları olacağını açıkladı.

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Halk Sağlığı Anabilim Dalı, EÜ ve DEÜ Hemşirelik Yüksek Okulları, İzmir Atatürk ve Ödemiş Sağlık Yüksek Okulu öğretim üyeleri, düzenledikleri basın toplantısı ile uygulamanın sakıncaları konusunda uyarılarda bulundu. İzmir'in birçok sağlık göstergesinde Türkiye'nin en iyi oranlarına sahip olduğunu belirten DEÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gül Er-gör, "İzmir ve diğer 9 pilot ilde uygulanması öngörülen sistem geri dönüştürüle-mez düzeyde değişikliklere yol açacak özellikler taşıyor" dedi.İzmir'de tüm uyarılarına rağmen 14 Mayıs'ta başlayan uygulama ile 45 yıllık emeğin ürünü olan sağlık ocaklarının kapatıldığını ifade eden Ergör, 14 Mayıs'tan bugüne kadar meydana gelen yeşil reçetelerin toplanması, erişkin tetanos aşısının yapılamaması, bebek dostu kurum uygulamasının sonlandırılması, nöbeüerde yazılan reçetelerin alınamaması, ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin durması gibi uygulamaların kuşkularını artırdığını söyledi.

BEDELİ ÖLEN BEBEKLER ÖDEYECEK

EÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feride Saçak-lıoğlu da, birinci basamak sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesine karşı çıktıklarını belirtti. Saçaklıoğlu, İzmir'in aşılama oranlarının en yüksek olduğu il olduğuna dikkat çekerek, "Sağlık hizmetlerini iyileştireceği iddia edilen dönüşüm neden en iyi sağlık hizmetlerinin verildiği yerlerden, İzmir, Denizli, Eskişehir'den başlıyor?

Uygulamada ticari kaygı olmasa dönüşüm sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğu illerden başlardı. Pilot illerden olan Düzce'de sağlık hizmeti maliyeti ve ilaç satışları arttı. Bu da ilaç firmalarının işine geliyor. Biz, sağlık sorunlarını ortaya çıkmadan önleyen bir sistemden yanayız" şeklinde konuştu. Saçaklıoğlu, aile hekimliği uygulamasının yaşama geçtiği tüm ülkelerde aşılama ve aüe planlaması hizmetlerinin aksadığını da vurgulayarak, "Bedeli, ölen bebekler ödemiş olacak. Bu bedeli onlara ödetmeye kimsenin hakkı yok" dedi.

Dönüşüm öncesi sağlık hizmetlerinin içinde bulunduğu durumu saptamak için İl Sağlık Müdürlüğü'nden izin istediklerini de sözlerine ekleyen Saçaklıoğlu, müdürlüğün kendilerine araştırma izni vermediğini, bunun nedeninin de elde edilecek verilerin, Aile Hekimliği uygulaması sonrasındaki verilerle karşılaştırılmasını engellemek olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. (Birgün/16 Mayıs 2007)

 

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]